Sam groofing

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wij leren iedere dag. Sam Groofing is volop in ontwikkeling en neemt de mening en feedback van klanten over ons product zeer serieus. Hieronder vind je de veelgestelde vragen en antwoorden. Heb je een prangende vraag die er niet tussen staat? Neem dan contact met ons op.

Wil je snel iets vinden maak hier alvast een keuze…

groendaken algemeen
Kan ik met een groendak ook energie besparen?

Dat kan zeker. In de zomer zal het sedum hitte tegen gaan en is een koelinginstallatie niet noodzakelijk (dus geen extra elektriciteit nodig). Een zwarte dakbedekking geeft 80 graden af en dak met sedum 38 graden.

Kan een groendak op elk type dak?

Op elk type dak kan een Sam Groofing afwerking worden toegepast. Op een platdak door middel van een drainpanel en pockets en op een hellenddak met industrieel klittenband. Voor een golfplaat en geprofileerde staaldaken kan dit tot een 45 graden hellingsgraad.

Wij gaan de tuin opnieuw laten ontwerpen. Kunnen we hierin ook het dak meenemen?

Dat is een heel goed idee. De diversiteit aan sedumsoorten in ons dak geeft een extra dimensie aan de tuin.

Ik woon in de stad. Is een groendak dan ook mogelijk?

Juist in een stad is het verstandig om koeling te creeeren en om de biodiversiteit te ondersteunen.

Draag ik met een groendak ook bij aan een beter milieu?

Ja 100%. Door verhoging van de biodiversiteit, waterbuffering, hittevermindering en de gerecylde producten die worden gebruikt voor dit groendak. Ook als er wordt besloten om het dak te vervangen of verwijderen is Sam Groofing volledig te recyclen.

Hoe worden de kanten van een groendak afgewerkt.

Dat hangt allereerst af of het een hellend of plat dak is. Bij hellende daken gebeurt dit in overleg met de architect / aannemer, passend bij het ontwerp van het gebouw. Standaard wordt het hellende Sam Groofing® groendak aan de randen afgewerkt met een zwart aluminium L-profiel. Ten behoeve van een goede waterafvoer is dit profiel aan de kant van de dakgoot geperforeerd.
Bij platte groendaken worden de kanten doorgaans afgewerkt met grind. Maar ook daar kunnen de randen worden afgewerkt met aluminium L-profielen. Al dan niet geperforeerd.

Ik heb zonnepanelen. Kan dit ook met een groendak?

Sedum in combinatie met zonnepanelen zorgt ervoor dat het rendement van de zonnepanelen wordt verhoogd. Het sedum zorgt voor koelte. Hoe koeler de zonnepanelen liggen, hoe beter het rendement. Veel voorkomende vorm is om naast de zonnepanelen de pockets te leggen. Of aan één dakzijde zonnepanelen en andere dakzijde compleet groendak. Sam Groofing is op ieder dakvlak toepasbaar, niet afhankelijk van zonzijdes.

Sam Groofing - groene daken
de aankoop
Transport
Raken de (sedum)planten niet beschadigd tijdens het transport?
Nee. De unieke vorm van de pockets en speciale uitsparingen in de drainpanels voorkomen dat de planten tijdens het transport beschadigen. Daarnaast zijn de wortels voorzien van een speciaal mandje, waardoor deze goed verankerd zijn in de pockets. Overigens zijn sedumplanten van nature al erg sterk en daardoor minder kwetsbaar. Daarnaast is het belangrijk op een zorgvuldige manier de pockets af te nemen om ervoor te zorgen dat de planten niet beschadigen.
Zijn de Sam Groofing® pockets in verschillende maten verkrijgbaar?
Voor de platte daken werken wij met een standaard maat van ca. 100 cm x 40 cm. De aansluitingen met dakdoorvoeren (pijpen, lichtkoepels etc.) en de dakrand worden gemaakt met grind. Voor de hellende daken is de standaard maat óók ca. 100 cm x 40 cm. Om op die daken een volledige bedekking te maken, zijn er ook zogenaamde “paspockets” beschikbaar. Die zijn 20 cm breed en in verschillende lengtes verkrijgbaar (100, 80, 60, 40 en 20 cm). Indien nodig worden die “in het werk” verder op maat gemaakt door de uitvoerende bedrijven. Daarmee worden mooie aansluitingen gemaakt met bijvoorbeeld kepers, kilkepers, dakramen en dakkapellen.
Verzorgen jullie ook het transport?
Uiteraard kunnen we dat verzorgen. Wij maken gebruik van een vaste partner/ transporteur, die in heel Nederland onze producten op juiste wijze kan uitleveren. Afhalen is bij ons niet mogelijk.
PRIJS
Waarom zou ik meer betalen voor jullie nieuwe product?
Je betaalt voor de prijs-kwaliteit verhouding. Het is een lichtgewicht systeem en heeft een groter en diverser assortiment.
Kan ik de offerte ontvangen zonder grind? Dit kan ik zelf goedkoper verkrijgen.
Dat is zeker mogelijk. Bij de offertaanvraag kan dit worden aangegeven.
Is het ook mogelijk om subsidie te krijgen voor het verduurzamen van je huis met een groendak?

In de meeste gevallen zijn er subsidies verkrijgbaar voor particulieren bij gemeenten en waterschappen voor het verduurzamen en waterontkoppelen van het riool. Bij iedere gemeente of waterschap gelden eigen voorwaarden en percentages aan subsidie. Hierbij de link: subsidie 

Voor maatschappelijk vastgoed is er DUMAVA subsidie van kracht per 18 september 2023 t/m 31 december 2024 om het vastgoed te verduurzamen. subsidie 

Wij zijn bezig om het huis te verbouwen. Kunnen de kosten voor een groendak ook meegenomen worden in het bouwdepot?
Ja dat is mogelijk. Dit wordt gezien als een onderdeel van de woning.
het assortiment
Hoe ziet dit systeem er in de winter, lente, zomer, herfst uit?

Niet alle sedumsoorten in onze pockets zijn winterhard of jaarrond groen. Doordat er een grote diversiteit is van soorten vangt dit elkaar mooi op. Van april tot oktober zullen de kleuren om je oren vliegen en afwisselen van moment, aangezien er minimaal 12 verschillende sedumsoorten in de pockets zijn verwerkt. Ook in de groei van de soorten zie je verschil. Het ene moment groeit het een soort en het andere moment een ander soort. Zie dit hetzelfde als in een standaard tuin op de grond.

Waarin onderscheid Sam Groofing zich van reguliere sedummatten?

Een traditionele sedummat is een relatief goedkoop product. Om dit rendabel te kunnen produceren, wordt er voor 6 tot 8 snelgroeiende soorten gekozen. Meestal zijn dit alleen bodembedekkende soorten. Hoge soorten worden vaak niet toegepast. Deze groeien langzaam en kunnen zich in een dunne sedummat niet goed ontwikkelen. Hoge soorten kunnen ook breken bij het oprollen voor transport van de matten. Al met al leidt dit bij sedummatten tot een monotoon en laag beeld.
In ons groendak zullen blijvend een veel groter aantal, ook hogere soorten overblijven dan in reguliere sedummatten. Dat leidt tot een veel rijker en ook veel gevarieerder Sam Groofing® groendak.

Wat is het verschil tussen de verschillende sedumsoorten?

Wij delen het assortiment in drie groepen in:

  • Groenblijvend en bodembedekkend
  • Semi-groenblijvend en bodembedekkend
  • Bladverliezend en solitair groeiend

De plantjes verschillen in bloeitijd, bloeiwijze, kleur en vorm. Zo zijn er fijnbladige, groenblijvende bodembedekkende soorten. Maar ook solitair groeiende, grovere en hogere soorten. Tot ruim 30 cm toe. Sommigen bloeien geel. Anderen wit of rood. Een aantal soorten verliezen in de winter hun blad.

Kunnen er op de Sam Groofing pockets aangevuld worden met andere planten?

Ja. In principe is dat mogelijk. Wij adviseren echter om dat niet te doen. Het assortiment van onze sedumsoorten is door onze eigen kweker zorgvuldig op elkaar afgestemd. Dit garandeert een mooi gevarieerde groendak met verschillende bloeiwijzen, bloeiperiodes en kleuren. Door het toevoegen van andere planten kan de zorgvuldig gekozen balans verstoord worden. Bij grote projecten en grote volumes kan bij de samenstelling van het assortiment rekening gehouden worden met afnemerspecifieke wensen.

Uit hoeveel verschillende sedumsoorten kan er worden gekozen?

Standaard bestaat Sam Groofing uit een zeer uitgebreid assortiment van minimaal 12 tot 16 verschillende sedumsoorten. Deze zijn zorgvuldig geselecteerd en op elkaar afgestemd. Mede door de keuze voor plugplanten leidt dit ook in de navolgende jaren in een veel uitgebreider assortiment aan verschillende sedumsoorten dan bij reguliere daken van sedummatten. In nagenoeg alle situaties voldoet dit assortiment prima.
Bij grote projecten en grote volumes kan bij de samenstelling van het assortiment rekening gehouden worden met afnemerspecifieke wensen.

Kan een groendak “custom made” gemaakt worden?

Ja. Maar alleen bij grote projecten en grote volumes. En alleen in afstemming met onze eigen kweker. Wij willen er namelijk van overtuigd zijn dat er gekozen wordt voor een assortiment dat goed bij elkaar past voor een langjarig mooi groendak.

Zijn er andere sedumsoorten nodig om meer biodiversiteit te creëren in een groendak?

Jazeker! Meer verschillende sedumsoorten betekent per definitie een grotere biodiversiteit. Daarnaast leidt een groter assortiment met verschillen in bloeiwijzen en bloeiperioden tot een grotere diversiteit aan insecten. Op deze manier wordt bijvoorbeeld ook de bijenstand ondersteund en uitgebreid.
In de toekomst zullen wij de biodiversiteit verder vergroten door het gaan toepassen van bijvoorbeeld siergrassen en kruiden in ons groendak.

productspecificaties
WATERBERGING (RETENTIE)sport
De waterbergingscapaciteit (retentie) bedraagt standaard 30 liter per m². Is dat te vergroten?

Ja. Voor platte daken is dat eenvoudig te vergroten. De Sam Groofing® drainpanels zijn stapelbaar. Onder de dakpockets kunnen extra drainpanels worden geplaatst. Per extra drainpanel neemt de waterbergingscapaciteit met 25 liter per m² toe.
Bij hellende daken adviseren wij om de waterbergingscapaciteit niet op het dak extra te vergroten. De afschuifkrachten en dakbelasting worden dan te groot. Daarom ondersteunt Sam Groofing® die mogelijkheid ook niet. Indien nodig of gewenst adviseren wij om de extra bergingscapaciteit bij hellende daken in of om het gebouw te realiseren.

Is het mogelijk om precies aan te geven hoeveel regenwater in een groendak wordt vastgelegd en dus niet in de riolering terecht komt?

Nee. Dat is helaas niet precies aan te geven. Dit hangt af van de hoeveelheid regen per keer, de tussenperiode tussen de regenbuien en de waterverdamping tussen de regenbuien door. In normale toestand kunnen de pockets 30 liter water per m² bergen. Als er snel regen volgt na volledige verzadiging, zal dit daarna uiteraard minder zijn. Bij een langere tussenperiode weer meer. Zeker is wel dat een groendak véél meer water vasthoudt dan een regulier (pannen)dak of een regulier bitumen, PVC of EPDM plat dak.

 

In de toekomst wordt het zelf opvangen van regenwater steeds belangrijker of zelfs verplicht vanuit de overheid. Is dit ook mogelijk met een groendak?
Dit is zeker mogelijk, zie antwoord voorgaande vragen. Daarbij zijn we in onderzoek wat de mogelijkheden zijn met het water wat vrijkomt uit ons dak.
GROEI
Hoe wortelen de sedumplanten in het Perliet als substraat?
Bij het inplanten worden de sedumplanten voorzien van een startvoeding die gedurende het eerste jaar vrijkomt. Hierdoor wordt de wortelontwikkeling en de plantengroei gestimuleerd. Perliet kenmerkt zich door haar goede doorwortelbaarheid. Uiteindelijk ontstaat er een volledig doorwortelde substraatlaag. 
Kunnen de wortels door het (onder)doek groeien?
Het onderdoek van de pockets (het naaldvilt) is aan de binnenzijde voorzien van een wortelwerende laag (Plantex gold). Hier zullen geen wortels doorheen komen. Het is echter niet uit te sluiten dat er wortels van zaailingen (opgewaaide zaden) tussen de naden van de pockets doorgroeien. Daarom adviseren wij altijd om een wortelwerende dakbedekking te gebruiken. Sowieso op hellende daken. Als bestaande platte daken niet voorzien zijn van een wortelwerende dakbedekking, moet deze eerst worden voorzien van een wortelwerend doek. Een dergelijk doek kan op platte daken ook gebruikt worden als extra bescherming van de dakbedekking. Deze doeken worden ook door ons geleverd indien nodig.
Is de ruimte tussen de drainpanels, onder de pockets gevoelig voor onkruidgroei?
Nee. Door het ontbreken van licht(inval) zullen er geen onkruiden groeien onder het groendak en blijft de waterafvoercapaciteit in stand. Voor een mooi groendak en blijvend goede waterafvoer, adviseren wij om het dak tweemaal per jaar te (laten) onderhouden. Gespecialiseerde hoveniers bieden betaalbare onderhoudscontracten aan voor een gegarandeerd blijvend mooi groendak en goede werking van irrigatie en/of afvoer.
GEWICHT EN DAKBELASTING
Hoe komt het dat de pockets bij het plaatsen maar ca. 5 kg. per stuk wegen?

Lichte reststromen (“Post Consumer Waste”) worden gecombineerd met een unieke vormgeving. Daardoor ontstaat een zeer licht, maar toch bijzonder sterk drainpanel. Daarnaast worden de Sam Groofing® pockets gevuld met Perliet. Een zeer licht substraat voor de planten, dat ook veel in de voedingstuinbouw wordt gebruikt. De sedumplanten krijgen bij het inplanten een nauwkeurig gedoseerde hoeveelheid water mee. Zo min mogelijk ter beheersing van het gewicht, maar voldoende voor het transport en het aanleggen.

Hoe zwaar is het groendak?

Op z’n zwaarst zijn de pockets ca. 44 kg per m² als deze helemaal vol zitten met water. Dit kan op (bijna) elk type dak worden toegepast. Bij het aanbrengen van de pockets zijn ze 5 kg per pocket. Het lichtgewicht dak maakt de montage heel prettig.

Wordt het dak niet te zwaar indien een sneeuwlaag gaat smelten?
Een volledig verzadigd Sam Groofing® groendak weegt maximaal ca. 44 kg per m2 en behoort daarmee tot de lichtste in haar soort. Bij constructieberekeningen wordt rekening gehouden met aanvullende belasting van sneeuw en/of smeltwater. De constructie moet sterk genoeg zijn om het totaal te kunnen dragen. Dat is bij een Sam Groofing® dak hetzelfde als bij andere groendak systemen.
Hebben jullie een standaard berekening voor het bepalen van de draagkracht van een dak?
Nee. Helaas niet. De draagkracht van een dak is afhankelijk van vele factoren. Dit dient derhalve bepaald te worden door een specialist zoals de architect, bouwer of constructeur. Bij twijfel kunnen wij desgewenst verwijzen naar gespecialiseerde constructeurs die in overleg met de opdrachtgever een uitspraak kunnen doen of een dak voldoende draagkracht bezit voor ons groendak.
het effect op de omgeving
VEILIGHEID
Hoe is de brandveiligheid van het dak geborgd?
Uit bedrijfseigen testen blijkt dat de brandveiligheid geborgd is. Ten eerste zal een groendak grote delen van het jaar vochtig zijn. Daardoor is het niet gevoelig voor “vliegvuur” van buitenaf. Verder werkt een vochtige dakbedekking ook brandvertragend. Tenslotte werkt het Perliet in de pockets brandvertragend. Perliet wordt ook gebruikt bij industriële toepassingen ten behoeve van brandvertraging.
In de loop van 2023 zal de brandveiligheid ook door externe partijen getest en gecertificeerd worden.
Is een groendak gevoelig voor wind?

Nee. Dat is inmiddels gebleken uit bedrijfseigen praktijktesten.
Op hellende daken zitten de pockets via industriële klittenbanden stevig vast aan de dakconstructie. Op platte daken zijn de elementen aan elkaar verbonden via een zwaluwstaartverbinding. Door de groei van de sedumplanten zal er verder een vaste, met elkaar verbonden groendak ontstaan. Tenslotte blijkt uit de praktijk dat groendaken veel minder gevoelig zijn voor “zuigwinden” dan reguliere daken.
In de loop van 2023 zal de windbestendigheid ook door externe partijen getest en gecertificeerd worden.

Tot welke hoogte kunnen de Sam Groofing® groendaken worden toegepast vanwege de toenemende windbelasting?

In beginsel zijn alle groendaken door het sedum beperkt gevoelig voor “zuigwinden”. Zo ook het Sam Groofing® groendak en dus op grotere hoogten toe te passen. Indien nodig zijn drainpanels en pockets aan elkaar te koppelen óf via klittenbanden aan de dakbedekking te bevestigen. Daardoor neemt de windbestendigheid verder toe.

DUURZAAMHEID
Heeft een groendak een isolerende functie?

In de zomer is een groendak het grootste deel van de tijd vochtig. Dat vocht verdampt in droge, warme periodes, waardoor de temperatuur van het dak daalt. Ook het groendak zelf werkt verkoelend. Doordat de planten overdag warmte opnemen die ’s-nachts weer wordt afgegeven. Daarnaast werken de luchtbuffers in het substraat isolerend. Tenslotte zijn veel traditionele daken met donkere pannen bedekt. Door zonnestraling worden deze daken véél  warmer dan een groendak. Door al deze factoren blijft het gebouw zelf koeler.

Is precies aan te geven hoeveel CO2 een groendak bindt en hoeveel zuurstof (O2) dit kan produceren?

Nee. Dat is helaas niet mogelijk. Dat hangt sterk af van de weers- en dus groeiomstandigheden voor het sedumdak en kan dus fors variëren. Wageningen Universiteit geeft aan dat 20 m2 groendak gemiddeld voldoende zuurstof produceert voor 1 persoon. Door het grovere assortiment zal een Sam Groofing® groendak méér CO2 binden dan reguliere groendaken voorzien van sedummatten.

Van welk materiaal worden de drainpanels en frame gemaakt?

De drainpanels onder de pockets maken wij bewust van “Post Consumer Waste”. Dit is afval dat ontstaat bij de eindgebruiker (zoals groenafval, papierafval en plastic verpakkingen die je als consument in de vuilnisbak gooit. De frames worden gemaakt van “Poly-Al”. Dit zijn de afvalstromen van onder andere drinkpakken voor melk en sappen en gerecyclede shampooflessen. Hiermee dragen wij graag bij aan een nuttig hergebruik van afval.

Door het gebruik van sedumplugplanten is een veel kleiner teeltoppervlakte nodig dan bij de productie van reguliere sedummatten. Hoe kan dit?

Wij werken heel bewust met zogenaamde plugplanten. Dat zijn individuele sedumplanten of een mix van een paar sedumplanten bij elkaar. Op onze teeltoppervlakte staan 450 plugplanten per m². Die worden in de pockets geplant met een dichtheid van 30 planten per m2. Op deze manier wordt van 1 m² teeltoppervlakte 15 m² groendak gemaakt. Een m² teeltoppervlakte wordt minimaal 2 keer per jaar gebruikt. Daardoor kunnen we van 1 m² teeltoppervlakte meer dan 30 m² groendak per jaar maken. Bij de reguliere teelt van sedummatten wordt 1 m² teeltoppervlakte omgezet in 1 m² groendak. Daarmee is onze belasting van dure en beperkt beschikbare (teelt)grond aanzienlijk lager en daarmee dus ook onze milieu “footprint”. Om dat verder te versterken worden onze plugplanten chemievrij geteeld.

Is de bovenzijde van de pocket gevoelig voor zonlicht of vogels?

Nee. Het bevloeiïngsdoek (bovenzijde van de pocket) is voor minimaal 8 jaar UV-stabiel, maar zal vóór die tijd al lang bedekt zijn door het sedum en dus niet meer te maken krijgen met zonne-instraling. Het doek is ook bestendig tegen het doorpikken door vogels. Door het mandpotje om de plug zijn de wortels van de sedumplanten goed verankerd in de pockets. Hierdoor is het risico van vogelschade (uittrekken van pluggen) ook geminimaliseerd.

Hoe zorgen jullie ervoor dat een groendak duurzaam geproduceerd wordt?

De productielocatie is midden in Nederland. Dit is centraal voor onze, voornamelijk Nederlandse, toeleveranciers en de kopers. Onze interne transportmiddelen zijn elektrisch. Onze productielijn is zo ontworpen dat er haast geen afval is.

het gebruik in de praktijk
Kun je op de pockets staan?
Ja. Een groendak is beloopbaar, maar dit wordt bij voorkeur wel beperkt tot de onderhoudsmomenten in het voor- en najaar. Tijdens het eerste (ontwikkelings)jaar adviseren wij om dat enigszins behoedzaam te doen, om het sedum niet te beschadigen. Naarmate het groendak zich verder ontwikkeld heeft, wordt deze minder kwetsbaar.
Kan de sedumplant makkelijk worden vervangen in de pocket?
Ja. Dat is geen enkel probleem. Doorgaans gebeurt dit bij het reguliere onderhoud van het groendak. Mocht er ondanks alle voorzorgen tóch een kale plek ontstaan zijn, kunnen er eenvoudig nieuwe pluggen worden bijgeplant.
Bestaat de mogelijkheid om ook losse plugplanten te kopen?
Ja. Dat kan. Ten behoeve van het onderhoud van de Sam Groofing® groendaken.
ONDERHOUD
Wat zijn de onderhoudsvoorschriften?
Hiervoor verwijzen wij u graag naar de gebruiksvoorschriften op deze website.
Is een groendak makkelijk in onderhoud?
Je kunt het onderhoud van dit groendak zien als het onderhoud aan een normale tuin. Plukken van onkruid en bijvoeden door organische meststoffen toe te voegen.
Is het erg dat er mosvorming ontstaat op het groendak?
Nee dat is niet erg. Indien het dak nog niet volledig volgroeid is kan dit ontstaan. Je kunt er voor kiezen om dit te bestrijden. Hiervoor zijn biologische middelen verkrijgbaar. Maar het heeft totaal geen nadelen voor het sedum. En daarom gaat onze voorkeur uit om het groendak rustig dicht te laten groeien, waardoor het sedum de mossen zal verdringen.

DE AANLEG

Aanleginstructies Sam Groofing op plat dak

In deze PDF staat duidelijk omschreven hoe het Sam GroofingÒ groendak op plat dak moet worden aangelegd.

Heb je nog andere vragen stel ze dan gerust aan onze specialisten.